NJ-97 pojilta Jymy-yllätys Power Cupissa!

11.6.2013

NJ-97 pojat lähtivät kaudenpäätösreissulle Power Cupiin rennolla otteella päättämään pitkää kauttansa ilman mitään erityisempiä turnaustavoitteita – olihan kyseessä ’välivuosi’ kultajunan matkassa joukkueen ollessa ns. nuorempaa ikäluokkaa B-pojissa. Kauden aloituksesta oli kulunut jo 11 kuukautta ja takana oli mm. Lännen Alueen hopeamitalli sekä 10. sija B-poikien SM-sarjassa. Pelillisesti tavoitteet oli takuulla saavutettu ja hyvin yhteen hitsautunut joukkue lähti  viettämään hyvää, yhteistä Power Cup-meininkiä kesäiseen Mikkeliin.

Aikainen startti aamulla näkyi valmistautumisessa ennen ensimmäistä ottelua poikien miettiessä kohtaamista tuiki tuntemattoman Karavellen kanssa. Karavellesta ei ollut mitään tietoa ennen turnausta – liekö Venäjältä vai Latviasta ?? Onneksi Karavellella olisi peli Salpista vastaan ennen meidän ottelua, joten pääsisimme vähän katsomaan mitä olisi odotettavissa kun meidän peli alkaisi. Vaan eipä päästy katsomaan; Karavelle ei ilmestynyt koko peliin !! Salpis sai ottelusta luovutusvoiton ja samaa alettiin odottamaan myös meidän poikien keskuudessa. Klo 14.15 kaivettiin jo pöytäkirja valmiiksi esiin jotta luovutusmerkinnät saataisiin paperiin tasan klo 14.20 Powerin sääntöjen puitteissa ja pojat varjoon odottamaan seuraavaa klo 16 ottelua. Pojat alkoivat jo keräilemään palloja pussiin kun kentälle marssi Karavelle – vain 2 minuuttia ennen luovutusvoiton tulemista meille. Ei muuta kuin kapteenit kasaan ja peli käyntiin. Tämä ei ole mahdollista kuin Powerissa!!

Pelin alku meni kummaltakin joukkueelta tilannetta ihmetellessä. Taisivat Jymyn pojat ihmetellä myös kahta kivitalon kokoista keskitorjujaa verkon  toisella puolella. Pienen alkuhaparoinnin jälkeen alettiin lyömään tosissaan ’ palloa rataan’ ja ottelu selkeästi meille 2-0 (25-15, 25-19).

Seuraavana vastustajana oli supersarjalainen KiU Kiteeltä.  Kiteen pojat yrittivät taistella tosissaan, mutta tasoero oli sen verran kova, että ottelu ohi nopeasti ja tulos 2-0 Jymylle. Ei muuta kuin kohti koulua ja latautumaan seuraavaan, varsinaiseen koitospäivään jossa vastassa olisi tuttu Laihia, Vilppula, Salpis ja East Volley. Tosissaan pelaamista olisi tiedossa tulevalle pitkälle päivälle.

Aamupeli oli Laihiaa vastaan. Pojilla oli hyvä tuntuma peliin jo ensimmäisistä palloista alkaen, joten ensimmäinen erä ohi nopeasti 25-9. Puolia vaihdettaessa keskittyminen peliin liihoitteli johonkin naapurikentälle leudon kesätuulen myötä ja niin toisesta erästä tulikin täyttä tervanjuontia. Mikään ei toiminut, ei sitten mikään… Erää kuvasti hyvin ottelun kolmanneksi viimeinen pallo: kaiken tarpomisen jälkeen Laihialla oli eräpallo. Jymyn valmentaja kävelee tuomarin luokse ja pyytää käsimerkillä ja äänellä aikalisää. Tuomari katsoo kohti ja antaa syöttöluvan – kuuden Jymyn pojan jo ollessa mehukippojen ääressä kentän laidalla ja pallo ’raakana’ kenttään. Siinä kohtaa tuli jo valmentajallekin ’rupia huuleen’ kyseisestä  tilanteesta – ei siis tuomarille vaan noille koko erän kontanneille pelimiehille jotka olivat marssineet juomahommiin omin luvin ilman tuomarin antamaa aikalisää!!!! Jostain kumman hempeyskohtauksesta johtuen tuomari kuitenkin antoi tilanteesta kiistapallon – tätä armopullaa Jymyn valmentaja ihmettelee vieläkin… ?? Mahdollisuus saatiin sittenkin välttää kolmanteen erään meneminen. Sisuuntunut (suom. tatti päässä) oleva joukkue voitti kolme seuraavaa palloa ja hoiti ottelun kotiin 2-0.

Seuraavana oli  ottelu Vilppulan Tähteä vastaan. Tähti oli liikenteessä neljän C-pojan ja kahden B-pojan voimin. Teknisesti loistava Vilppulan porukka antoi hyvän vastuksen Jymylle, mutta Vilppulan epäonneksi tämä oli ensimmäinen peli jossa asiat alkoivat loksahtelemaan paikalleen. Torjunta-puolustus ja syöttö olivat  sellaisia kuin niiden pitäisi tällä tasolla ollakin. 2-0 voitto Jymylle (25-16, 25-16) ja Iso Hatunnosto Vilppulan pojille! Tuosta porukasta kuullaan vielä!!!!!

Päivän kolmanteen otteluun vastaan asettui hyviä otteita päivän aikana esittänyt Salpis, joka oli vahvistunut melkoisesti vierailullaan Power Cupin pelaajapörssissä. Pelin panos oli selvä: voitto Salpiksesta takaisi vähintään lohkon kakkospaikan ja pääsyn ylimpään kaavioon pelaamaan sijoista 1-8. Tästä ottelusta tulikin peli, jossa Jymyllä hommat loksahtelivat entistä enemmän paikoilleen. Torjunta-puolustuksen lisäksi nostoprosentti saatiin hyvään jamaan ja sitä kautta varsinaisia ’Poweri pommeja’ vastustajan kenttään. Selvä peli Jymylle 2-0 (25-13, 25-14).

Leirissä istuttiin ja ihmeteltiin: Viisi peliä, viisi voittoa ja varmistunut paikka ylimpään kaavioon. Ainahan sitä sattuu ja tapahtuu. Muutama kateellinen kilpailijajoukkue ehti käydäkin kuittailemassa jotain ’helposta lohkosta’ ja tiukasta lauantaipäivästä.

Liekö varma jatkopaikka saanut joukkueen kylläiseksi , sillä East Volleytä vastaan ei päästy kahden edellisen ottelun tasolle päivän viimeisessä pelissä. East oli fyysinen ja taitava joukkue jonka voittamiseen olisi tarvittu todellinen nappisuoritus. Sellaiseen ei kyetty, mutta hyvä vastus kuitenkin annettiin. Peli Eastille 2-0 (25-19, 25-18) ja molemmat joukkueet ylimpään jatkosarjaan. Pelin jälkeen valmentajakeskustelu päättyi leppoisaan ’eiköhän me vielä tässä turnauksessa pelata vastakkain’-tokaisuun. Voi kuinka oikeassa siinä vaiheessa oltiinkaan…

Perjantai-ilta oli täynnä epätietoisuutta: tulospalvelu oli kaatunut ja aamukuudeltakaan ei ollut tietoa, ketä vastaan lauantaina oikeasti pelattaisiin jatkosarjan ottelut. Kahdeksan kärkijoukkuetta tiedettiin (tai luultiin tietävämme), mutta vastustajat olivat vain arvailujen varassa etenkin kun koululla liikkui huhu yhden ottelun tuloksen mitätöinnistä. Lauantaiaamuna mentiin kentälle klo 9 ja ’alettiin arpomaan’ päivän vastustajia. NJ-97n kanssa samaan lohkoon tulivat PuWo Kuopiosta , KaLe Tampereelta ja NaPa Rovaniemeltä.

Lauantain ensimmäinen ottelu oli PuWoa vastaan. Parin ensimmäisen tahmean pallon jälkeen Jymyn poikien peli loksahti täydellisesti paikoilleen ja pojat pelasivat kautta aikojen parhaimman ottelunsa jossa toimi kaikki: erinomaisella syötöllä ja loistavalla torjunta-puolustuksella  pakotimme PuWon virheisiin tai helppoihin palautuksiin. Tätä kautta (sekä loistavan nostopelin myötä) pääsimme pelaamaan kauden parasta hyökkäyspeliäkin. Hyvien onnistumisten ja etenkin erittäin vähäisten virheidenkin takia ottelu oli todellinen joukkueen ja valmennuksen tähtihetki – parasta peliä mitä joukkue on kahdeksan vuotensa aikana esittänyt. 2-0 voitto PuWosta ja todella hyvään paikkaan. Voittoa ei ehditty kauaa hehkuttelemaan, koska ottelu KaLea vastaan alkoi välittömästi PuWo-pelin jälkeen. Joku pojista tokaisi että ’tästä vielä kaksi pistettä ja mitallipeleihin’ – tämä herätti joukkueessa hivenen hilpeyttä ja ’no ilman muuta’-kommentteja. Taisi olla suurin nälkä jo tyydytetty unelmapelin myötä.

KaLe-peli alkoikin juuri niin tahmeasti kuin pelättiinkin. KaLe otti nopeasti kuuden pisteen johdon mutta silti tilanne ei tuntunut epätoivoiselta. Siihen kohtaan otettiin aikalisä jonka jälkeen joukkue pääsi takaisin edellisen ottelun ’flow-tilaan’ : itseluottamusta oli vaikka kenelle jakaa, ääntä löytyi kentällä ja vastuuta otettiin.  Virheiden määrä pidettiin vähäisenä ja hyökkäysten tappoprosentti oli kova. Ja seurauksena toinen peräkkäinen 2-0 voitto jatkosarjassa ja käytännössä varma paikka jatkopeleihin (kun NaPa oli aamulla menettänyt yhden erän KaLelle). Uskomatonta !!!

Lauantain viimeisenä otteluna peli NaPaa vastaan. Varma mitalipelipaikka painoi takaraivossa ja samaan raivoon ei enää kyetty kuin kahdessa edellisessä ottelussa. Peli oli suht leppoisaa ’Poweri-pelaamista’ puolin ja toisin ja päättyi NaPan 2-1 voittoon. Mutta eipä tuntunut ketään haittavan! Paikka mitalipeleissä oli pelaamalla pelattu ja kukaan ei tullut enää soittamaan poskea alkulohkoista ;). Ei muuta kuin iltabileisiin keskittymään sunnuntain finaaliotteluihin.

Sunnuntai alkoi välierällä KeiKa-96 vastaan. Edellispäivän hurmiosta ei ollut enää tietoakaan. Koko joukkue alisuoritti valmentajaa myöden ja peli nopeasti  KeiKalle 2-0. Jos lauantaiaamun ottelu oli ’all time high’ niin sunnuntain avaus oli niiin syvältä kuin lentopallon pelaaminen voi ikinä olla. Oliko mitalipeleihin pääseminen ollut joukkueelle jo SE SUURI JUTTU… Löytyisikö pronssipeliin enää paukkuja vai oltiinko jo liian tyytyväisiä??  Hiljaisina miehinä odoteltiin pronssipelin alkua, johon vastaan asettuisi jo perjantaina kohdattu East Volley.

Pronssipelistä tulikin sitten todellinen Lentopallo-ottelu !! East Volley vei ensimmäistä erää selvällä kaulalla kahteenkymmeneen pisteeseen saakka. Siinä kohtaa alkoi Jymyn kiri, mutta se ei erävoittoon riittänyt vaan ensimmäinen erä Eastille. Erän lopussa Jymy oli kuitenkin päässyt jo edellispäivän pelin tasolle, joten erätappiosta huolimatta pystyttiin lähtemään hyvällä itseluottamuksella toiseen erään.

Toisessa erässä peliin päästiin ensimmäisistä palloista lähtien ja erän puolessa välissä saatiin aikaan reilu piste-ero, joka pitikin erän loppuun asti. Erävoitto Jymylle ja kolmanteen erään. Tällaista Power Cup –mitalipelien pitää ollakin!

Kolmas erä lähti liikkeelle Jymyn hallinnassa, mutta ennen erän puolta väliä Easti pääsi kantaan kiinni. Puolia vaihdettiin Jymyn johtaessa 8-7. Puoltenvaihdon jälkeen tuli Jymylle ottelun ainoa musta hetki ja Easti alkoi viemään palloja yksi toisensa perään. Kahdesta peräkkäisestä aikalisästä huolimatta Eastin pisteputki saatiin poikki vasta 12-8 tilanteessa. Siitä alkoikin jälleen huimat pallot Jymyn hallinnassa: pahalla syötöllä Easti pakotettiin pelaamaan pallo toisensa jälkeen ykköshyökkääjänsä kautta – ja siellä odotti Jymyn kolmen miehen torjunta. Pari palloa suoraan takaisin hyökkääjän varpaille, kaksi loistavaa vitospaikan puolustusta sekä muutama rintalastat ja kämmenet verille saanut pallonhaku kenttäpuolustuksessa veivät Jymyn jo 13-12 johtoon. Eastin tasoitus 13-13, Jymyn ottelupallo 14-13, Eastin tasoitus 14-14, Jymyn ottelupallo 15-14, Eastin tasoitus ja ottelupallo 15-16, Jymyn tasoitus ja ottelupallo 17-16… Ja lopulta pallo tyhjään vitoskulmaan ja pronssimitalli Jymylle!!!

Tuuletusta, uhoamista, juhlintaa… mahtava fiilis!! Joku nimesikin NJ-97 joukkueen juhlinnan keskellä ’vuosituhannen ulkopelijoukkueeksi’ , kun joukkueen Powerin mitaliketju  hopeaa-kultaa-kultaa-kultaa täydentyi näin ’välivuotena’ pronssimitalilla.

Kiitos kaikille Powerin aikana kentän laidalla olleille kannustajille joukkueen saamasta tuesta ja kannustuksesta! Kiitos pojille loistavasta ja takuulla ikimuistoisesta Powerista!!  Juhlimme mitalia töiden merkeissä  - ensi viikosta alkaa fysiikkatreenaaminen tulevaa kautta varten 4 krt/viikko.

Seinäjokelaista mestaruusvalmentajaa  lainaten: mestaruudet tehdään pururadoilla, soilla ja teiden pientareilla…