Akatemia etenee Slobon johdolla

27.8.2013


Nurmon ja Seinäjoen lukioissa syksyllä alkaneen lentopalloakatemian valmentaja löytyi Kyyjärveltä. Tai oikeastaan Sremska Mitrovica -nimisestä kaupungista Serbiasta, missä 29-vuotias Slobodan Krljic, Slobo, sai ensikosketuksensa lentopalloon. 

Kyyjärvelle mies tuli Kokkolan kautta, minne lentopallo toi hänet jo syksyllä 2009. Alkamassa on jo neljäs kausi Suomessa.

-     Minulla oli ystäviä, jotka pelasivat Suomessa SM-liigaa. He kysyivät minua Kokkolaan. Välissä olin vuoden Serbiassa, ja palasin sen jälkeen Kyyjärvelle, Slobo kertoo pelihistoriaansa Suomessa.

Lentopallon Slobo löysi meikäläisittäin ajatellen myöhään, vasta 14-vuotiaana. Sitä ennen hän oli harrastanut useita eri lajeja, ja menestynyt erityisesti koripallossa.

-     Isä on pelannut lentopalloa, ja hän kannusti minua kokeilemaan. Tykkäsin lajista, se vaatii älyä ja tekniikkaa. Tykkään myös haasteista, ja niitä oli, koska olin pitkä ja oman kehon hallitseminen oli vaikeata, Slobo sanoo.

Lentopalloakatemiaan Slobo tutustui jo Kokkolassa pelatessaan. Nuorten kanssa hän on toiminut myös kotimaassaan Serbiassa, missä hän oli apuna kotikaupunkinsa nuorten joukkueen valmennuksessa.

-     Olen yllättynyt Nurmon akatemiassa olevien nuorten taidoista, hän kiittelee muutaman yhteisen kokoontumiskerran jälkeen.

Hengenluojan taidot Slobo näyttää omaavan. Akatemiaryhmä lopettelee treenejään, ja venyttelyjen jälkeen Slobo kerää porukan huutorinkiin. Ja mitä huudetaan – ei enempää eikä vähempää kuin Nurmo. Jälkeenpäin hän käy vielä läpi treeniä joidenkin opiskelijoiden kanssa.

-     Pyrkimykseni on tehdä näistä nuorista niin hyviä pelaajia kuin vain mahdollista. Ehkä joku heistä yltää vielä maajoukkueeseen saakka.

-          

Akatemian ohessa Slobo nähdään kentän laidalla miesten 1-sarjaa pelaavan Kuutosten otteluissa. Hän toimii joukkueen valmentajana, eikä ainakaan näillä näkymin aio tehdä vierailuja kentälle.

-     Ei se ongelma ole, mutta en aio viedä pelipaikkaa nuorilta pelaajilta. Katsotaan, hän sanoo.

Lähtökohta on valmentajan mukaan se, että joukkue pelaa ja pärjää paremmin kuin edellisellä kaudella.

-     Siellä tuntuu olevan hyvä henki, ja treenit olivat hyvät. Tärkeintä on, että pelit kulkevat hyvin, hän sanoo.

Seinäjoki on asukasmäärältään jonkin verran Slobon kotikaupunkia pienempi. Reilun viikon tutustumisen jälkeen ei miehellä ole uudesta kotikaupungistaan pahaa sanottavaa. Toistaiseksi ei päiviin ole mahtunut kuin lentopalloa ja arjen puuhia.

-     Olen pistänyt elämää järjestykseen. On niin paljon asioita, jotka pitää hoitaa, ja kaikki tapahtuu eri paikoissa, hän sanoo.

Vaikka alkamassa on jo neljäs kausi Suomessa, ei suomen kieli muutamia yksittäisiä sanoja lukuun ottamatta taivu Slobolta. 

-     Suomalaisista 90 prosenttia ymmärtää englantia ja 70 prosenttia puhuu sitä hyvin. Miksi opettelisin suomen, kun englannillakin pärjää, hän kysyy.

Lokakuun alussa arkeen tulee lisää eloa, kun tyttöystävä Maja Potpara palaa Nurmoon ja yhteiseen kotiin.