Otteluennakko: Sunnuntaina Jymyn vieraana revanssia hakeva Nice Team

12.2.2015

Jymyn on onnistuttava syöttöpelissään, jotta vierailijan pelätty keskihyökkäysuhka saadaan pois pelistä sunnuntain kohtaamisessa.
Jymyn on onnistuttava syöttöpelissään, jotta vierailijan pelätty keskihyökkäysuhka saadaan pois pelistä sunnuntain kohtaamisessa.

Jymyn viimeisessä ylemmän jatkosarjan kotiottelussa haetaan pelimerkkejä jo pudotuspeleihin. Jymy voi kohdata vierailija Nice Teamin jo pudotuspelien avauskierroksella. Se lisää mielenkiintoa sunnuntain kohtaamiseen.

Joensuusta kotoisin oleva Nice Team otteli Jymyn kanssa syyskaudella kaksi tiukkaa ja tasaväkistä kamppailua. Voitot tasattiin lukemin 1-1. Vuodenvaihteen jälkeen Jymy kaatoi Nice Teamin tammikuussa vieraskentällä, joten otteluun nurmolaiset lähtevät hienoisena ennakkosuosikkina.

Joukkueiden väliset kohtaamiset ovat olleet viihdyttävää lentopalloa. Nurmolaisyleisölle mieleen painui syyskaudelta varmasti kotiottelu, jossa Jymy nousi 0-2 takaa-ajoasemasta komeaan kotivoittoon erin 3-2 joensuulaisista.

Nice Team sijoittui lohko 1:sessä syyskaudella lopulta kolmanneksi ollen kiinni lohkovoitossa aina viimeisille kierroksille asti. Jymy ja Puijo Wolley kuitenkin ottivat tärkeitä voittoja päätöskierroksilla, muun muassa joensuulaisista, jotka sysäsivät Nice Teamin pienimmällä mahdollisella piste-erolla kolmanneksi. Toiseksi sijoittuneen Jymyn eräsuhde oli lopulta parempi kuin joensuulaisten, ja täten nurmolaiset anastivat lohkossa toisen tilan.

Kohtaako Jymy joensuulaiset pleijareissa?

Ylemmässä jatkosarjassa Nice Team on viidentenä. Vierailija ei realistisesti enää voi parantaa sijoitustaan neljänneksi, sillä piste-ero on kasvanut ennen viikonlopun otteluita neljäntenä olevaan Mestoon jo kymmeneen sarjapisteeseen.

Tämä fakta kuitenkin lisää mielenkiintoa tulevaan otteluun Jymyä vastaan. Nurmolaiset taistelevat tiukasti ylemmän jatkosarjan kolmannesta tilasta Meston kanssa. Jatkosarjan kolmanneksi sijoittunut kohtaa jatkosarjan kuudenneksi (parhaillaan LP Vampula) sijoittuneen pudotuspelien avauskierroksella. Neljänneksi sijoittunut saa vastaansa jatkosarjan viidennelle tilalle tulleen, mikä näillä näkymin menee joensuulaisille.

Mikäli Jymy on siis jatkosarjassa neljäs, joukkueet kohtaavat uudelleen jo pudotuspeleissä. Se lisää ottelun painoarvoa varmasti molempien joukkueiden pukukopissa.

Ykköstähti lähti ulkomaille – kova nimi korvaajaksi

Joensuulaisjoukkue koki suuren menetyksen vuoden vaihtuessa: joukkueen alkukauden tehotykki Taru Alho siirtyi loppukaudeksi Ruotsin liigaan. Alho ei ehtinyt pelata Nice Teamin riveissä ainuttakaan ylemmän jatkosarjan ottelua, ja joukkue haki varmasti parasta muottiaan ilman kovakätistä laituriaan jatkosarjan alkupeleissä.

Muutama viikko sitten Alhon paikkaajaksi saatiin Pohjanmaalta Saina Secka. Rutkasti liigakokemusta omaavan Seckan pelaajahistoria ei kalpene Alhon saavutuksista kovinkaan paljoa. Pelityylit ovat kuitenkin erilaiset laitureilla. Kun Alho oli selkästi vantterarakenteinen hyökkäyspelissä suurimmat vahvuutensa omaava yleispelaaja, Secka on nopealiikkeinen ja monipuolinen yleispelaaja, joka tuo puolustuspeliin lisäbuustia joensuulaisille.

Secka on pelannut urallaan SM-liigassa (nyk. Mestaruusliiga) yhteensä kahdeksan kautta, viimeksi kaudella 2009–10 Kuusamon Pallo-Karhuissa. Kaudella 2007–08 hän voitti naisten liigan H20-pistekilpailun, joka nykyisin tunnetaan LähiTapiola-pistekilpailu nimellä. 1-sarjassa Secka on pelannut Lujassa ja Ylöjärven Pallossa.

Toinen Pohjanmaan tyttö Nice Teamissä on Anni-Leena Mäki-Valtari. 158 liigaottelun kokemuksella Mäki-Valtari muodostaa Seckan kanssa pelätyn tutkaparin: he ovat pelanneet vuosia yhdessä Laihian Lujassa.

Liigakokemusta omaavat myös Nice Teamista Hanna Härkänen (156 liigaottelua), Tikan siskokset Saara (125 liigaottelua) ja Noora (68 liigaottelua) sekä liberona pelaava Petra Sahlberg (26 liigaottelua).

Etenkin vierailijan keskihyökkäysuhka on suuri Härkäsen ja Saara Tikan johdolla. Tämä luo myös tilaa laitoihin laitahyökkääjille. Seckan lisäksi laiturina pelaa esimerkiksi lyhyestä varrestaan huolimatta terävästi vasurilla iskevä Katja Voutilainen.

Keskihyökkäysuhka kuriin

Jymyn kulmakiveksi ottelussa muodostuukin syöttöpelin onnistuminen. Mikäli vierailijan vastaanottopeli saadaan rikki, merkittävä keskihyökkäysuhka saadaan pois pelattua. Sillä vaikeutetaan jo sopivasti erittäin hyvän passarin Mäki-Valtarin pelinrakentelua.

Nice Teamille sunnuntain kohtaamiseen lisähaastetta tuo peliväsymys: joukkue pelaa sekä perjantaina (HEL Volley) että lauantaina (Mesto) vierasottelut. Kolmen peräkkäisen ottelun putki ei voi olla näkymättä joensuulaisten pelissä. 

Seuraa häntä: Passari Anni-Leena Mäki-Valtarin merkitystä joensuulaisjoukkueelle ei voi korostaa liikaa. Hän pystyy luomaan hyökkääjilleen varmasti riittävän hyvät iskupaikat. Ottelut eivät kaadu Mäki-Valtarin passipeliin.

Oho! Sekä Saina Secka että Anni-Leena Mäki-Valtari asustelevat Vaasan seudulla. Silti he pelaavat kaukana Itä-Suomessa. Treeni- ja pelimatkaa kertyy lähes 500 kilometriä.

Mitä, missä ja milloin?
Naisten 1-sarjaa, ylempi jatkosarja
Jymy - Nice Team (Joensuu)
su 15.2. klo 19:00 Nurmohallilla


Teksti: Antti Järvenpää