Finaalisarjan ennakko: Jymyn mestaruus vaatii vierasvoiton

3.3.2016


Lentopallon naisten 1-sarjan finaalisarja alkaa sunnuntaina. Jymyn on kyettävä vähintään yhteen vierasvoittoon juhliakseen mestaruutta. Mestaruus ratkeaa kahdesta voitosta.

1-sarjan finaalisarjassa vastakkain ovat kaksi sarjan parasta joukkuetta, Puijo ja Jymy. Molemmat joukkueista ovat ansaitusti raivanneet tiensä päätyyn asti.

Jymyn etsikkoaika pudotuspeleissä oli puolivälierissä, kun HPK ahdisti nurmolaiset kolmanteen ja ratkaisevaan otteluun. Jymy kesti ennakkosuosikin paineet ja voitti ratkaisevan ottelun selvästi erin 3-0.

Huippuvire jatkui välierissä Nice Temia vastaan. Jymy pyöritti joensuulaisia monipuolisella ja tehokkaalla hyökkäyspelillään ja vei sarjan voitoin 2-0.

Vastaavasti Puijo pääsi vielä puolivälierissä helpolla Euran Raikua vastaan. Kuopiolaisten etsikkoaika oli välierissä, kun Kuortane laittoi Puijon äärimmäisen tiukille. Upea ottelusarja ratkesi pienten marginaalien myötä Kuopiolle voitoin 2-1.

Kuortane oli parhaimmillaan jo erävoiton päässä finaalipaikasta johtaen toista osaottelua erin 1-2 ja koko sarjaa otteluvoitoin 0-1. Rehellisesti todettakoon, että Puijo sai Kuortaneesta selvästi haastavamman välierävastuksen kuin Jymy Nice Teamistä.

Molemmat joukkueet ovat parantaneet peliään läpi kauden. Jymy on pelannut ennen kaikkea loistavat pudotuspelit. Enää hyökkäyspeli ei rakennu vain hakkuri Maja Potparan tehoihin ja kapteeni Tanja Eteläahon taustatukeen. Ratkaisuja on löytynyt tiukan paikan tullen myös muiden pelaajien kädestä. Passari Julia Niemen monipuolinen ja kuviorikas pelinrakentelu on upeaa katsottavaa.

Puijon nousujohteinen vire on kantanut vielä Jymyä pidempään. Vielä runkosarjan niin sanotulla ensimmäisellä 'kierroksella' kuopiolaisjoukkue haki parastaan. Toisella runkosarjan 'kierroksella' Puijo hävisi vain kolme erää ja voitti 24. Puijo-valmentaja Arttu Keränen viestitti lohkovoiton jälkeen Puijon verkkosivuilla, että joukkue kehittyi runkosarjan myötä jopa eniten sarjan aikana.

Keräsellä riittää myös vaihtoehtoja pelikirjassaan. Puijon 12 pelaajasta jokainen pelasi jälkimmäiselle runkosarjan kierroksella vähintään yhden kokonaisen ottelun. Useilla pelinaisista on kokemusta liigakentiltä – monella myös joukkueen vastuunkantajana. Kuopiolaiskokoonpano on kokonaisuudessaan erittäin laadukas.

Tammikuun alussa Kuopioon siirtyi Club Voleibol Agueressa Teneriffalta yleispelaaja Elina Salomäki. Hänellä on kokemusta useista eri seuroista Euroopassa sekä kotimaan liigakentillä. Naisten lentopallomaajoukkueen kapteenina Salomäki toimi vuodet 2012-2014.

Salomäen pelaaminen finaalisarjassa on vielä epävarmaa hänen loukattua peukalonsa. Murtumaa peukussa ei ole, joten pelikunto ratkeaa teippausten ja tuntemusten mukaan.

Puijon pelinrakentelusta vastaa 10 liigakauden kokemuksella Hanna Anttila. Liigaplokista Anttilan mukana Puijoon siirtyi täksi kaudeksi myös 183 sentinen keskitorjuja Anni Sorvoja. Puijon toisella keskitorjujalla, Milja Laatikaisella on suomalaiskentille poikkeukselliset mitat, 187cm.

Jymy lähtee finaalisarjaan ennakkoarvioiden mukaan hienoisena haastajana. Etenkin kotietu antaa Puijolle ennakkosuosikin viitan. Joukkueiden kohtaamiset ovat tällä kaudella 1-1. Jymy voitti runkosarjan avauksessa Puijon vieraissa, ja vastaavasti Puijo Jymyn Nurmohallissa ennen joulutaukoa erin 2-3. Molemmat joukkueet kykenevät voittamaan vieraissa.

Ottelusarja ratkeaa pieniin yksityiskohtiin ja yksittäisiin suorituksiin. Jo liigahaaveita ajatellen molempien joukkueiden suoritustason on oltava tasapainoinen tässä vaiheessa kautta. 

Kokonaisuudessaan tarjolla on siis loistava huipennus koko 1-sarjakaudelle. Ja kevään liigakarsinnoissa pelit jatkuvat, kävi miten tahansa.

Jymyn finaalisarjan kotiottelu pelataan la 19.3. klo 16 Nurmohallilla.


Teksti: Antti Järvenpää