A-pojat: NJ-I, tarinaa viimeisestä turnauksesta

20.4.2016

Jännittyneinä odotetaan joukkueiden marssia saliin.
Jännittyneinä odotetaan joukkueiden marssia saliin.
NaPA:n Teemu Lahdelle luovutettiin juhlallisesti kauan kaipaamansa Power Cup-mitali :-)
NaPA:n Teemu Lahdelle luovutettiin juhlallisesti kauan kaipaamansa Power Cup-mitali :-)
Eka peli alkamassa. Vastassa PuWo.
Eka peli alkamassa. Vastassa PuWo.
Jymy vs. Jymy. Tasaista oli. Jymy vei voiton.
Jymy vs. Jymy. Tasaista oli. Jymy vei voiton.

96-poikien viimeiset sarjapelit junnuissa...

    NJ-I A-poikien SM-finaaliturnausreissu

Tänä vuonna Oulunsalon Vasama oli saanut järjestettäväksi A-poikien SM-finaaliturnauksen. Turnaus pelattiin Oulussa Linnamaan liikuntahallilla 16-17.4.2016.
Joukkue kärsi hieman mieskatoa jo ennen lähtöä. Oskari oli vielä sairaslistalla. Myös Jaakko oli Helsingin yrittäjäkisasta tuliaisena tuonut flunssan ja pelaaminen oli vielä epävarmaa. Katsotaan Buranan vaikutus. Daniel oli Suomen armeijan hoivissa Haminassa. Vähän asian sivusta, mutta onhan lentopallossakin paljon armeijassa käyttettyjä termejä. Vaikkapa perustermeistä "puolustus", "torjunta" ja "hyökkäys". "Hämäyshyökkäys". "Ryhmitys". Syöttö voi olla esim. "pommi" tai "taktisesti suunnattu". Kyllähän tällä turnausreissulla olisi yhden sotaleirin korvannut... 
Noh, asiaan. Miehistönkuljetusvaunumme Mersu starttasi perjantai-iltapäivällä Nurmosta. Majoittuminen Oulun Arinassa. Sitten tunnin harkat turnauspaikalla. Rupesi olemaankin jo nälkä. Suihkun jälkeen kelpasikin lämMITÄÄH?! Pasta olikin kylmää!? Ei ollut ihan siinä laatuluokassa, mihin yleensä ketjun hotellien ravintoloissa on totuttu... Samalla, kun (pienehköjä) annoksia lämmiteltiin, joukkueen johto kävi "pientä" palautekeskustelua henkilöstön kanssa otsikolla "ruuan laatu ja määrä urheilijoilla"... Lupasivat huomisin parannusta ruokailukokemukseen.

Lauantain eli ensimmäisen pelipäivän aamu alkoi rauhallisesti, kun eka peli oli vasta 11:30. Toki hallille piti mennä ajoissa, että ehdittiin tekniseen palaveriin ja alkuseremonioihin. Olihan se komiaa marssittaa kaksi Jymyn joukkuetta. NJ-I kuulutettiin nimityksellä "Nurmon Jymyn Titaanit". Hilpeätä. Ei ole tietoa, mistä kuuluttaja tämän oli keksinyt. Titaani on eräs metalli. Ja myös Kreikan mytologiassa jättiläsmäinen taruolento. Joukkueen runkona olevat 96-pojat eivät ole ihan jättiläisiä kooltaan, mutta junioriurheilussa ovat eri ikäluokissa mahtavia saavutuksia taistelleet. Metallia eli mitaleja on kerättynä aikamoinen kasa.

Ensimmäinen peli oli Puijo Wolleyta vastaan. Ekassa erässä oli vielä hakemista kuvioissa. Omia virheitä aivan liikaa. Jatkopalloille mentiin ja kauan tahkottiinkiin. PuWo lopulta voitti sen 30-28. Jatkon kannalta kallis erätappio... Tauolla jätkät päätti siivota turhat virheet pois ja se totisesti pidettiin. Tyrmäys 25-10 Jymylle! Peli kulki ja toisaalta PuWo sortui virheisiin. Kolmannessa erässä annettiin sama 10 pinnaa ja meidän erävoittoon riitti 15. Sitten olikin ruokatauon paikka. 

Toisessa pelissä Rantaperkiön Isku vastassa. RaIsku oli ekassa pelissään laittanut Jymyn 97-pojat ahtaalle varsinkin toisessa erässä eli kova vastus tiedossa. Eka erä olikin aluksi tasaista vääntöä. Sitten rysähti: Allu oli hypännyt torjuntaan 4-puolella. RaIskun pelaaja löi yläkäsiin. Kova lyönti olikin.. ja osui niin häijysti Allun vasempaan pikkusormeen, että napsautti nivelen pois paikoiltaan! Pahus! Lentiskausi paketoitui hänellä siihen, samoin meidän hakkuriosasto. Henkilökohtaisesti Allulle isompi huoli oli vaikutus alkavaan yleisurheilukauteen. Hän on ikäisissään Suomen huippuja satasella ja keihäänheitossa. Jälkeenpäin kuului, ettei onneksi isompaa särkymää sormeen tullut... Tapaus hieman sekoitti joukkueen peliä. Eka erä vielä taisteltiin loppuun kohtuullisesti, 19-25 tappio. Toisessa jäätiin selvemmin, 14 pinnaa vain kasaan. Pelin jälkeen käytiin hotellilla hieman lataamassa akkuja.

Päivän viimeinen peli oli sitten ns. "kylien välinen" eli vastassa veljesjoukkue NJ-97. Meillä siis kokoonpanoa hieman jouduttiin virittelemään, kun Allu oli pois rivistä. Jaakko oli kahdessa ekassa pelissä käynyt syöttövaihdossa. Tähän peliin lisää lääkitystä ja nyt pelasi tutummin liberon tonttia ja näin Niko vapautui noston lisäksi lyöntihommiinkin. Mitalipelipaikka NJ-97:lla jo olikin, mutta lohkon ykköspaikan varmistamiseen he tarvitsivat erävoiton. NJ-97 vei ekan erän kovemmalla loppurutistuksella 25-22. Mutta NJ-I ei luovuttanut. Sitä paitsi toisella kentällä PuWo oli yllättämässä RaIskua viemällä ekan erän. Näin avautui meillekin vielä mahdollisuus. NJ-97 muutti omaa kokoonpanoaan. Ottivat enemmän penkillä istuneita laatikkoon. Ja kyllähän ratkaisupelaajia olikin jo aihetta hieman lepuuttaa...Lohkovoitto rauhoitti ja ehkä vei 97:lta keskittymistä. Tähän saumaan pääsimme iskemään ja väännettiin 2. erä voitoksi 25-23. Samaan aikaan toisaalla; PuWo oli viemässä toistakin erää RaIskulta (!). Meillä siis edellen mahdollisuus 1-4 sijoihin! 3. erään NJ-97 laittoi taas ykkösnyrkkinsä. Ei siis mitään sopupelejä, ei! Pitkän päivän viimeinen peli, jatkoerä... Ei ehkä teknisesti enää 100% suorituksia voinutkaan olla, mutta kyllä siellä pelaajat itseään laittoivat likoon. Jatkopalloillekin vielä mentiin. Meilläkin oli jossain vaiheessa ottelupallo, mutta 97:lla oli niitä useampi ja lopulta voitti sen... "Hyvin taisteltiin, mut hävittiin".  

"Hieman" pettynyt joukkue palasi hotellille. Joku ehti käydä saunassa karistamassa pelikenttien pölyt pois. Sitten jännittämään, miten ruokailun kanssa tänään käy. Kävi oikein hyvin. Ruokaa oli paljon ja se oli lämmintä ja hyvää! Lisäksi aikaisemmin kaupallisissa neuvotteluissa oli tultu hyvin vastaan. Ehkä sitten keskiarvona hinta/laatu suhde oli lopulta ok ;-) Ruokailun aikana edellisviikoloppuna SM-kultaa valmentajana voittanut Matti piti tunteikkaan puheen päivän tapahtumista. Ensiksi aloitti haukkumalla itsensä. Ja lupasi, että yritetään joka tapauksessa tosissaan sunnuntaina parasta mahdollista sijoitusta tavoitella. Tästä hyvä jatkaa kohti sunnuntain seikkailuja

Sunnuntaina 5-8 sijoitusten pelit alkoivat NJI:n osalta pelillä Vilppulan Tähteä vastaan. Siinä taitaa olla keski-iältään turnauksen nuorin joukkue. Ja todennäköisesti keskipituudeltaan lyhin. Mutta pojilla on fysiikka hyvässä kuosissa. Osalla näkyy korkeushyppy- ja muuta pompputaustaa ja näin ollen ulottuvuutta on sittenkin kohtuullisesti. Ainakin ekassa erässä pääsi hieman yllättämään meidät ja Vilppula vei sen selkeähkösti 25-19. Meidän peli oli myös hieman huolimatonta, keskittyminen ei ollut ihan kohdillaan. Tästä suivaantuneena joukkueemme terästäytyi ja vei seuraavat erät, 25-20 ja 15-12 Jymylle.

Näin pääsimme pelaamaan sijoista 5-6. Vastassa jälleen Rantaperkiö. Eka erä oli tiukkaa vääntöä ja tahtojen taistoa. Jatkopalloilla Jymy terävämpänä, voitto 27-25. Sitten iski joku ihmeen kuolonhetki. Umpisurkea toisen erän alku ja loppukin vain jotain peesailua. Ei saatu, kuin 12 pinnaa... 3. erä alkoi ihan eri lailla. Sitten lopussa taas tuntui mehut loppuvan kokonaan. RaIskun Jauhiainen&kumppanit olivat pelipäällä ja näin viimeisessä pelissä tappio. 
Lopullisena tuloksena sija 6. Ei ihan sitä, mitä oltiin hakemassa. Jossiteltavaakin jäi: ennen turnausta tai sen aikana piti joukkueesta yliviivata hakkuri- ja libero-osastot. Kelpo sijaisia noihin lötyi, mutta heitä olisi tarvittu ensisijaisesti muille tonteille. Noh, sija 6 ei ole ainakaan -96-pojille sitä, mihin ovat ikäluokkansa vanhimpana tottuneet. Toisaalta pienenä lohtuna mainittakoon: joukkueessa on enemmistö sellaisia, joille 6. sija SM-sarjassa on paras saavutus, mihin ovat Jymyssä päässeet :-) Eikä SM-finaaliturnaukseen tosiaan kävelemällä mennä.
Joukkueen 96-syntyneillä pojilla tähän turnaukseen päättyi heidän junnupelit. Nämä nuoret miehenalut ovat olleet hyviä esimerkkejä joukkueen 98-, 99- ja 00-pojille. Joukossa on todellisia tahtopelaajia, joita harvoin tulee vastaan. Allu, Daniel, Hannu, Matti, Maukka, Niko: iso kiitos teille! Ja iso kiitos valmennuksesta Kata ja Ari!

/MVa