Otteluennakko Jymy-NaPa ja Jymy-Hurmos

3.10.2018


Jymyn miehillä edessä tuplaviikonloppu – vieraina sekä ’Kettu’ että ’Karhu’

Tulevana viikonloppuna Jymy kohtaa Nurmon Liikkarilla lauantaina NaPan (Napapiirin Palloketut) ja sunnuntaina Karelian Hurmoksen. Kyseessä kauden ensimmäinen tuplaviikonloppu, joka on joukkueelle todellinen kuntopuntari.

Napapiirin Palloketut (lat. Circulus poli pila vulpes) on sukulaisestaan punaketusta (lat. Vulpes vulpes) poiketen vain erittäin rajoittuneelle alueelle kotiutunut kettulaji. Se tekee viikonloppuisin metsästysmatkojaan eri puolille Suomea pohjoiseen kotipesäänsä palaten. Tämä poikkeaa merkittävästi serkustaan punaketusta, joka on maailman levinnein maalla liikkuva petoeläin jonka levinneisyysalue käsittää lähes koko Pohjois-Amerikan ja Euraasian.  Kettu on aikaisemmin ollut arvokas turkiseläin, ja varsinkin sen harvinaiset värimuunnokset ovat olleet haluttua kauppatavaraa vuosisatojen ajan. Näitä muunnoksia ovat muun muassa mustakettu, ristikettu, hopeakettu ja harvinainen, kokonaan valkoinen ja punasilmäinen albiinokettu. Myös Palloketun ’päänahka’ on haluttu, koska nykykäytännön mukaan siitä voi saada parhaimmillaan 3 pistettä. Kettua kuvataan monissa kansantarinoissa sitkeäksi, ovelaksi ja viekkaaksi eläimeksi – ja tämä pitää paikkansa myös Palloketun kohdalla. Pallokettu puolustaa sitkeästi ja pitkäjänteisesti reviiriään pallojen kenttään putoamiselta. Hyökätessään se jaksaa toistaa hyökkäyksensä ilman virheitä, odottaa vastustajansa tekemää virhettä tai huolimatonta hetkeä ja iskee viekkaasti paikan ilmestyessä. Tämän sitkeän ketturyhmän aliarvioiminen on yleensä pahin virhe, johon sen luontaiset viholliset voivat sortua. Lauman pääkettu-Alatalo on takuulla virittänyt joukkueensa vireeseen tätäkin eteläistä metsästysretkeä varten. Saatujen näköhavaintojen mukaan Matti on viettänyt jo koko viikon Etelä-Pohjanmaalla tiedustelumatkalla. Kyseessä siis melkoinen ketunlenkki ennen joukkueen johdattamista Jymyn kotikoloon.

Jymy-NaPa: Jymyn miehet ’ketunmetsästyksessä’ lauantaina klo 16.

 

Karelian Hurmos (lat. Karelia ursus. Huom! Vapaa käännös)  on kuten serkkunsa ruskeakarhu (Ursus arctos) eli se luetaan Euroopan suurimpiin petoeläimiin. Ruskeakarhun eri alalajeja tavataan monilla alueilla Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta Karelia Ursuksen esiintymisalue on pääasiassa itäisessä Suomessa. Viikonloppuisia näköhavaintoja siitä voi tosin tehdä Turusta Rovaniemelle tulevan kisakauden aikana. Ruskeakarhun pituus on 135–250 senttimetriä ja paino 60–300 kilogrammaa, kun taas Karelia Ursuksen pituus näyttää pelaajalistan mukaan vaihtelevan 183-201 senttimetrin välillä. Serkkuaan aavistuksen pienempi koko ei tee Karelia Ursuksesta yhtään vähemmän vaarallista kuin ruskeakarhu.

Karhut nukkuvat talviunta puoli vuotta, mutta Jymyn harmiksi tämä ei koske Karelia Ursusta. Päinvastoin ! Se on ärhäkäimmillään juuri talvella, syys-maaliskuun välillä.  Sekä ruskeakarhu että Karelia Ursus ovat vaarallisia ja paikka paikoin pelottavia ilmestyksiä, joten niitä ei mielellään luonnossa kohtaa. Myös sanonta ’älä ärsytä karhua’ on tunnettu ilmaisu, joka ei ole vailla todellisuuspohjaa. Karhu on todella nopea (jopa 60km/h), voimakas ja laumana melkeinpä voittamaton saalistaja, joka ei juuri ole vastustajilleen armoa viimeisen kuluneen vuoden aikana antanut 1-sarjan metsästysreviirillä. Muutama joukkue on sitä pystynyt härnäämään, muttei kukaan voittamaan. Nyt tämä tähän asti voittamaton karhukopla saapuu Nurmoon sunnuntaina 7.10.

Karhu on Suomen kansalliseläin, mutta silläkään statuksella se ei saa sunnuntaina mitään erityiskohtelua Nurmossa. Jymyn joukkue on valmis kohtaamaan pelottavan vastustajansa ja on luvannut taistella joka ikinen hetki ja viimeiseen mieheen. Joukkue saattaa olla sunnuntaina hivenen väsynyt edellisen päivän ketunmetsästyksestä, mutta tiukan paikan tullen kentälle löytyy tuoreita jalkoja laajalta pelaajalistalta. Saattaahan olla, että Slobo laittaa karhunkohtaamiseen nuorimmat ja ennakkoluulottomimmat pelimiehet ja samalla katsastaa alkaako ’karva kasvamaan’ näiden nuorukaisten rinnassa kovassa paikassa. Toisaalta useasti karhunpainissa olleet joukkueen kokeneet taistelijat saattavat olla se selkäranka, jolla karhulle aletaan vastaan laittamaan.

Suomen kansallistarusto on täynnä tarinoita, jossa mies on paljain käsin joutunut karhun kanssa painimaan. Samanlainen asetelma on odotettavissa sunnuntainakin. Silloin meidän tulee muistaa, että tässä tarustossa voittajaksi on aina silloin tällöin tullutkin mies paljain käsin… Karhun varsinainen metsästysaika Suomessa on 20. elokuuta – 31. lokakuuta, joten sinänsä ottelu osuu hyvään aikaan. Saa nähdä päästäänkö sunnuntaina pitämään karhunpyynnin jälkeiset, karhun kunniaksi järjestettävät juhlat eli peijaiset valtakunnallisen painijapatsaan juurella vai nuollaanko seuraava viikko karhulta saatuja haavoja.

Jymy-Hurmos : Jymyn miehet karhunkaadossa sunnuntaina klo 15.

Jymyn lähtökohdat peleihin: Kolme peliä on nyt omaa peliä kehitetty sarjan kovimpia joukkueita TUTO Volleytä, Iskua ja LeKiä vastaan. Peli on kulkenut pätkissä 1,5 hyvästä erästä 2,5 hyvään erään peliä kohti. Ensimmäinen ehjä peli antaa yhä odottaa itseään, mutta nyt joukkueen kulmahampaat ovat siihen malliin näkyvillä, että tulevana viikonloppuna tapahtuu. Kun treenien tekemisestä saadaan edes 75% peliin, niin silloin ollaan oikeilla jäljillä.