Otteluraportti Jymy - JyLe

2.12.2018

Jymy-Jyle 3-2 (18-25, 25-22, 25-20,23-25, 15-7). ’Katsottiin tarkkaan vasemmalta tulevaa bussia, mutta meinattiinkin jäädä oikealta tulevan raitiovaunun alle…’

Taistelu pudotuspeliviivalla on kovaa, kun viiden pisteen sisällä on viisi joukkuetta taistelemassa runkosarjan sijoista 7-8 ja sitä kautta pudotuspelipaikasta (näistä KaVe tosin monta peliä vähemmän pelanneena). Tämä oli hyvin tiedossa lauantain Jyle-pelin alkaessa. Pisteet tästäkin pelistä pitäisi saada omaan plakkariin. Sanaa ’pakkovoitto’ koitettiin välttää, mutta kupletin juoni oli kyllä kaikille sanomattakin selvä.

Ensimmäisessä joukkueiden kohtaamisessa Jyväskylässä Jyle oli ollut hyökkäyspäässä täysin hakkurinsa Tino Vuoren varassa. Nyt torjunta-puolustuksessa lähdettiin siitä, että ko. hakkuri saadaan pidettyä kurissa ja homma hoidetaan oman vahvan hyökkäyksen turvin kotiin. Näin oltiin varauduttu hyvin ’vasemmalta tulevaan bussiin’, mutta tämä Jyle olikin pelillisesti täysin eri joukkue kuin Jyväskylän kohtaamisessa. Hakkuri Vuoren ei tarvinnutkaan yltyä urotöihin, sillä Jylen yleispelaajaosasto oli liekeissä Veikka Mannisen johdolla ja heidän kenttäpuolustus oli täyttä rautaa.

Ensimmäiseen erään lähdettiin normaalista poikkeavalla kokoonpanolla, jossa hakkurina pelasi Matias Saviaro ja Mika Mäntylä istutettiin yleispelaajan tontille. Jyle meni heti erän alussa 2-1 johtoon, eikä luovuttanut johtoasemaansa missään kohtaa vaan dominoi erää täysin. Jylen hakkuri saatiin kyllä pidettyä erässä vain kahdessa tehopisteessä, mutta Jylen yleispelaajat Manninen-Vaittinen tekivät seitsemän pistettä välillä todella kyykyttäen Jymyn puolustusta. Lisäksi Jymy lahjoitti 12 pistettä omilla virheillään, joista suurin osa oli hyökkäyspään virheitä. Jymyn vastaanotto toimi hyvin yli 70%n tehoilla, joten VOsta homma ei jäänyt kiinni. Hyökkäyspäässä sorruttiin lukemattomiin virheisiin ja sen lisäksi Jyle puolusti todella mallikkaasti libero Jonne Pekkalan johdolla. Tuntui, ettei vastustajan kenttään saatu jäämään juuri yhtään hyökkäystä. Tämän ’tuntemuksen’ vahvistivat myös tilastot: hyökkäyksen teho Jymyllä 21%!!! Erä Jylelle 25-18.

Toiseen erään mentiin ’Back To Basics’ eli Mika siirtyi hakkurin paikalle ja Pate Hakamäki otti toisen yleispelaajan paikan. Jyle aloitti erän todella pahalla syötöllä ja suhahtikin hetkessä 4-0 johtoon. Tässä kohtaa tehtiin 1-sarjan nopein vaihto: otteluvalmentajan miettiessä aikalisän ottamista Slobo murahti kentältä vaihtonurkkaan ’Get in to the field!!’. Mikaelin kysyessä rivistöstä ’Do you mean me?’, Slobon vastaus ’No, I mean my sister, of course!!’ oli riittävän selkeä komento ottaa verkkatakki pois ja vaihtolaikka käteen. Ja siitä kohtaa toinen erä aloitettiinkin uudestaan ’nollasta’. Jymy piti vastaanoton loistavalla tasolla Paten, Timon ja Mikaelin toimesta (VO pysyi yli 70%ssa) ja hyökkäyspeli saatiin kulkemaan yli 70%n teholla. Myös syöttö oli vahva ja erään merkattiinkin 4 ässää. Erä Jymylle 25-22. Tämä erä oli todella hyvää lentopalloa, jossa jokainen piste piti todellakin tehdä. Erässä oli ainoastaan 6 Jymyn ja 5 Jylen tekemää virhettä.

Pitkän tauon jälkeinen kolmas erä ei tunnetusti ole Jymyn vahvuus, ja tälläkin kertaa kone vähän yskähteli. Jyle sai neljä ensimmäistä pistettään Jymyn virheillä ennen kuin Jymyn peli alkoi pysymään nipussa. Erä meni tasaisissa merkeissä tilanteeseen 18-18 asti, kunnes Jymy sai aikaan hyvän loppukirin erään. Erän lopun Jymy voitti 7-2 Slobon ja Mikan tehdessä Jymyn pisteet ja Jylen kasetin sulaessa ja lahjoittaessa 4 lisäpistettä omilla suorilla virheillään. Erä Jymylle 25-20.

Neljännen erän alku menikin sitten Jymyltä täysin ohi. Jylen johtaessa 10-5, Jymy oli tehnyt omilla virheillään yhdeksän Jylen kymmenestä pisteestä. Tässä kohtaa Tuomas Ruuska hyppäsi takaisin kentälle ja otti joukkueen reppuselkään ja takaisin peliin tehden erässä kuusi pistettä ja ottaen yhden kautta aikojen komeimmista kenttäpuolustuksista. Jymy kipusi johtoon johtaen vielä 18-16 tilanteessa. Siinä kohtaa Jylen yleispelaaja Vaittinen vaihdettiin takaisin kentälle ja käänsi erän. Erä Jylelle 25-23.

Ja vaihteeksi viidenteen erään… Slobon energiajuomavarasto täytettiin ja ei kun vääntämään toisesta pisteestä. Erä eteni tasaisesti tilanteeseen 6-6 asti. Silloin Syöttöruutuun asteli Pate Hakamäki, joka pahalla syötöllään repi Jylen vastaanoton täysin rikki: neljä pahaa syöttöä, jotka menivät joko raakana kenttään tai tulivat helppoina kimpopalloina Jymyn puolelle. Tämä oli erän ratkaisuhetki, josta Jyle ei enää toipunut. Lisäksi Jylen hyökkäyskontrolli häipyi täysin ja se teki 8 suoraa (hyökkäyspään) virhettä. Melko paljon lyhyeen erään… Erä Jymylle 15-7 ja koko peli 3-2.

Tilastojen valossa vastaanotto oli pelissä kovalla tasolla, yli 70%. Kaikki vastaanoton vastuunkantajat Pate, Mikael, Ruuska ja Timppa pääsivät yli 70%n ’maagiselle’ tavoitetasolle. Timpan VO oli jopa yli 80%. Yksittäisiä pomputtamisia tuli kaikille, mutta isossa kuvassa vastaanotto oli selkeä vahvuus. Hyökkäyspäässäkin päästiin lopulta 60%n tasoon, tosin vaihteluväli oli iso: ensimmäisen erän hyökkäysteho 21% ja viidennen erän hyökkäysteho 100%. Hyökkäyspään pisteistä vastasivat tänään pääsääntöisesti Mika (18 hyökkäyspistettä, joista 17 neljään viimeiseene rään), Slobo 10, ja YPt Tuomas (6), Mikael (5) ja Pate (4). Torjuntoja peliin tuli suht vaatimattomat yhdeksän kappaletta, joista viisi Mikalle.

Päivän pistemiesten kärki oli Mika (23/+16), Slobo (14/+11), Ville (8/+2), Pate (8/-1), Ruuska (7/+4) ja Mikael (6/+3).

Ottelun parhaiden pelaajien palkinnot menivät Jymyn Mika Mäntylälle ja Jylen Veikka Manniselle.

Pelistä mukaan otettaviksi jatkoa varten olivat hyvä vastaanotto, vahva syöttö (sis. Villen ja Paten 4 ässäsyöttöä / pelaaja) sekä joukkueen kyky pelata viidennetkin erät rohkeaa peliä. Myös Tuomaksen ja Karrin muutama legendaarinen kenttäpuolustus voitaisiin kopioida ?.

Näillä eväillä kohti ensi viikonlopun ’tuplaa’, jolloin pelit lauantaina Turussa (TuTo Volley) ja sunnuntaina Nurmossa (Leki ).